Matlagning
Därför har jag alltid lök och kål hemma
Två grönsaker som är riktigt bra att ha hemma och som det går att trolla fram många bra maträtter med är lök och kål. För mig är det något jag helst inte vill vara u...
Använd vinet du ska dricka även i maten
Koppla ihop maten med vinet du ska dricka genom att ha i samma vin i maten......
Lakrits i maten
Lakrits som smaksättare är spännande och väldigt användbar. Särskilt om du vill att den vegetariska maten ska passa riktigt bra till rödvin. Vegetariska recept och vintip...
Parmesangratinerade morötter
Morötter är användbart på så många sätt. Här lagar jag till dem i ugn och tar hjälp av bland annat parmesanost som smaksättare. Det är enkelt att laga till och blir t...
Baka med jäskorgar
Jäskorgar kan vara till stor hjälp när du bakar matbröd. Förutom att bröden kan bli väldigt vackra så underlättar en jäskorg om du arbetar med en lös deg. Häng med.....
Ljummen rotsakssallad
Här kommer en receptvideo på en ljummen sallad med rotsaker. Inte alls någon traditionell sallad med gurka och tomater. Verkligen inte. Den här är mycket roligare. Och vinv...
Hitta rätt ost till maten
Har du hittat en kombination av ost och vin som du verkligen gillar så kan det vara en idé att ta med den kombon i matlagningen. Mer om mat och vin hittar du på: http://www.s...
Doftens betydelse för smaken
Det vi tror är smaker är oftast en kombination av smak och doft och i vissa fall är smaken helt beroende av doften. Testa att smaka olivolja medan du håller för näsan......
Grönsakssås
Den här gången gör jag en snabb och enkel grönsakssås som passar utmärkt med exempelvis pasta. Huvudrollsinnehavarna i den här såsen heter morot, lök och fänkål. Mer ...
Gör ditt kök till en liten matfabrik
Har du tröttnat på att släpa hem halvfabrikat och trista frysrätter? Här kommer några tips om hur du blir din egna lilla matfabrik, med bara schyssta råvaror. Matinspir...
Tofubiffar
Av tofu kan du göra en massa godsaker, till exempel tofubiffar. De här får bland annat sin smak av morot, lök och selleri. Receptet hittar du på: http://www.smakbalans.se ...
Därför ska du använda färska lagerblad
Är du redo att återupptäcka lagerbladet? Glöm de torkade och rätt så trista lagerbladen och satsa på färska blad istället. Då händer det grejer. Mer om mat och en hel...
Äggtoddy
En härlig dessert där färska blåbär blir pricken över i. Extra lyx blir det också när du toppar det hela med frostad citronmeliss. För att ge toddyn lite mer fyllig oc...
Äggtoddy
En härlig dessert där färska blåbär blir pricken över i. Extra lyx blir det också när du toppar det hela med frostad citronmeliss. För att ge toddyn lite mer fyllig oc...
Ostomelett
Varför krångla till det? Vill du laga något snabbt och gott så är en omelett ett säkert kort. Det här är en enkel variant med lök och ost. Fler recept hittar du på: ht...
Brynta alger med pepparrot
Alger är med sina smaker från havet en både spännande och nyttig råvara som är väl värd att utforska. Här möter algerna pepparrot vilket ger den här rätten det sting...
Skapa snabb smakmagi med färska dadlar
Här kommer ett par snabba, och goda, tips på vad du kan göra med färska dadlar. Färska dadlar ska det vara, inget annat. Fler spännande smaker hittar du på: http://www....
Frukt och bär i maten
Här kommer några snabba matlagningstips om hur du kan använda frukt och bär i maten. Vi har mycket att lära av andra matkulturer... Mer om spännande smakkombinationer hit...
Enkelt & Vegetariskt - Karamelliserad lök
Här visar Peter Streijffert hur du lyfter löken till nya nivåer genom att karamellisera den. Det är riktigt enkelt att lyckas, det krävs bara att du behåller ditt tålamod...
Så får du grönsakerna att passa till kraftigare röda viner
Peter förklarar hur du med olika knep kan imitera köttsmak för att få grönsaksrätter att passa till kraftigare röda viner. Mer om vin och mat hittar du på http://www.sma...
Bärgrogg med ingefärsgrädde
En härlig mix där röda bär möter ingefära. När bären och grädden varvas och sedan toppas med grön mynta får du en riktigt fin färgpalett. Receptet hittar du på http...
BlomkaÌŠlsbiffar med parmesan
Blomkålsbiffar med parmesan. Receptet hittar du på http://www.smakbalans.se/recept Prenumerera på Smakbalans nyhetsbrev: http://eepurl.com/ddrPwP Följ Peter Streijffert oc...
Karamelliserad lök
Peter pratar om möjligheterna med karamelliserad lök. Ett tillbehör som är lätt att laga och passar till väldigt mycket. En liten pärla helt enkelt. Recept och fler matl...
Rensa kylskåpet med mellanrätter
Mellanrätter är ett perfekt sätt att rensa skafferiet och kylskåpet. När det är svårt att få resterna att räcka till något vettigt kan en mellanrätt vara ett bra alte...
Torrt bubbel till grönsaksrätter - javisst!
Att etiketterna pÃ¥ hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis gÃ¥r det ocksÃ¥ utmÃ...
Smaksättare som får maten att lyfta
Ge maten fylligare smak genom att tillsätta en liten dutt av en smaksättare. Exempelvis mörk choklad, lakrits, rödvin eller kaffe. Men ta inte i för mycket, det gäller att...
Knepen som hjälper dig med förrätten
Peter ger några snabba tips kring förrätter. När det är stressigt att hinna med både varmrätt och efterrätt är det frestande att hoppa över förrätten. Men det behövs inte,...
Så använder du kylskåpet när du bakar bröd
Låt kylskåpet göra jobbet när du bakar matbröd. Peter förklarar hur du kan kalljäsa degen i kylskåpet och få en mycket piggare jäst. Det ger en skjuts åt brödets sma...
Så använder du nässlor i matlagningen
Här kommer ett par snabba tips om den vilda maten. Som nässlor. Nyttigt, gott och perfekt till pizza....
Överraska gästerna med rå kålrabbi
En oväntad succé är att servera rå kålrabbi med getost och balsamvinäger. Gärna med ett gott vin till....
Vin
Vinprovning med naturvin
Lär dig mer om viner på någon av mina vinprovningar. Det behövs inga särskilda förkunskaper om vin, bara nyfikenhet och intresse. Under avslappnade och trevliga former får du...
Peter möter... Gabriella Hegelund
Gabriella är vinimportör och vinexpert. Så här blir det prat om vin och vad som är ett bra vin. Hur du hittar bra viner och varför det är så viktigt med vinmakare som br...
Rätt glas för sherry
Vilken sorts glas dricker du sherry ur? Peter visar och förklarar i rekordfart vad du behöver tänka på när du väljer sherryglas. Mer om vin hittar du hos Smakbalans på: h...
Allt vegetariskt blir gott med rosébubbel
Vill du äta vegetariskt och dricka vin till men är osäker på vilket vin du ska välja? Testa rosébubbel. Det blir rätt varje gång. Typ. Mer om vin och mat hittar du hos S...
Mjuka och bäriga viner - därför är de så bra
De mjuka och bäriga röda vinerna är en gömd skatt att upptäcka. Många söker sig hellre till kraftfulla viner men om du vill vidga din smakpalett så får du här en kort ...
Peter möter Philippe Saillard
Nu möter Peter vinexperten och vinimportören Philippe Saillard. Det blir prat om terroir och de små vinproducenterna i jämförelse med de stora. Mer om vin hittar du på: ht...
Peter möter Karsten Thurfjell
I det här avsnittet av Peter möter... så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet....
Peter möter Andreas Kjörling
I det här avsnittet möter jag Andreas Kjörling, vinexpert. Vi pratar bland annat om ekologiska och biodynamiska viner. Mer om vin hittar du på: http://www.smakbalans.se Pr...
Därför hyllar vinexperterna sherry
Varför är det bara vinexperter som upptäckt sherry? Sherry är nämligen en utmärkt dryck som passar till otroligt många smaker. Det är nog så att sherry passar till allt...
Så får du grönsakerna att passa till kraftigare röda viner
Peter förklarar hur du med olika knep kan imitera köttsmak för att få grönsaksrätter att passa till kraftigare röda viner. Mer om vin och mat hittar du på http://www.sma...
Vinets temperatur - tänk så här
Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur. Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter...
Torrt bubbel till grönsaksrätter - javisst!
Att etiketterna pÃ¥ hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis gÃ¥r det ocksÃ¥ utmÃ...
Peter möter Björn Rosbro, vinexpert
Peter möter Björn Rosbro, vinexpert. Peter och Björn pratar bland annat om varför det finns så mycket tråkig champagne. Om du kan vara säker på att få ett bra och spän...
Knepen som hjälper dig med förrätten
Peter ger några snabba tips kring förrätter. När det är stressigt att hinna med både varmrätt och efterrätt är det frestande att hoppa över förrätten. Men det behövs inte,...
Vinerna som passar bäst till mat med alger
Alger är gott, nyttigt och spännande att använda i matlagningen. Men vilka viner ska du dricka till? Peter förklarar hur du bäst kombinerar vin med alger....
Därför ska du lufta vinet
Tycker du att det verkar krångligt att lufta vinet innan det ska drickas? Peter berättar hur du gör det riktigt enkelt och förklarar varför det är en bra idé att lufta vinet...
Bästa vinerna för asiatisk mat
Om du tänker äta asiatisk mat, till exempel indiska eller thailändska rätter och vill dricka vin så gäller det att tänka rätt för att få smakerna att lyfta. Här får du några...
Smakbryggor
Ibland behövs det en liten extra knuff för att maten och vinet ska passa riktigt bra ihop. Då heter lösningen smakbryggor. Det kan till exempel vara den rätta marmeladen till...
Konsten att förena ost och vin
Ost och vin är en underbar kombination men det är inte alltid helt lätt att hitta de rätta kombinationerna. Här kommer några snabba tips....
Rött vin till vegetarisk mat - en utmaning
Att hitta rätt rött vin till vegetarisk mat kan vara utmanande. Men det går om du väljer lämpliga råvaror och undviker de allra kraftfullaste vinerna. Här kommer några bra tips....
Bubbel och vegetarisk mat
Hur ska du tänka när du vill dricka bubbel och äta vegetariskt? Här kommer ett snabbt tips....
Vegetariskt tips för rosévin
Vilka vegetariska ingredienser passar bäst till rosévin? Här kommer en snabb introduktion....
Starka kryddor - vinets fiender
När du väljer kryddstark mat så gäller det att se upp om du vill dricka vin till. Här har vi att göra med vinets fiender. Men det finns lösningar att ta till....
Hitta vinets vegetariska vänner
Här kommer några korta tips kring vilka ingredienser som passar bra till vitt respektive rött vin. Gillar du rödvin så kan det vara klokt att alltid ha en bit halloumi hemma...
Vinets vänner och fiender bland grönsaker
Vilka grönsaker passar till vin och vilka fungerar betydligt sämre? Ibland kan samma ingrediens vara både vän och ovän, allt handlar om hur du behandlar den....
Hur vet man om vinet är bra eller inte?
Peter ger några snabba tips kring hur du kan tänka när du bedömer ett vin. Vilka ledtrådarna är som visar om ett vin är riktigt bra....
Odling
Tidningspapperskrukor
Gör dina egna tidningspapperskrukor till plantorna i din förodling. Du spar pengar, plats och slipper använda krukor av plast. Perfekt för alla som vill odla miljövänligare...
Odla i stan
“Boken berättar i ord och helt fantastiska bilder om hur man kan odla på nya och klimatsmarta sätt. På fönsterbrädan, på balkongen, i odlingslådor och på tak. Förfat...
Odla zucchini på balkongen
Zucchini är en riktig favorit att odla. Förutom den goda grönsaken är blommorna en delikatess. Har du en balkong som du vill odla på? Satsa på en rankande zucchini och lå...
Peter möter... Jessica Lyon
Här möter jag Jessica Lyon från OdlingsTV. Det blir prat om allt från hydroponisk odling med akvarievatten till hur det kommer sig att det blir fler och fler plantor för va...
Peter möter Ingela Bendt
Nu blir det prat om kolonilotter. Jag har fått en pratstund med Ingela Bendt som sedan länge är kolonist. Så vilka är det egentligen som har kolonilott nuförtiden och vad ...
Odla perenna grönsaker
Det är tacksamt att odla perenna grönsaker som kör igång alldeles av sig själva. Till exempel rabarber och jordärtskockor. Mer om odling finns på Smakbalans webb: http://...
Solceller och odling
Solceller kan vara till bra hjälp vid odling av grönsaker, inte minst om du bor i den norra halvan av Sverige och odlar i växthus. Frostvakt och ventilation kan drivas av sol...
Nordiska Trädgårdar 2018 - Koloniträdgårdsförbundet
Smakbalans kollar med Koloniträdgårdsförbundet vilka som är kolonister nuförtiden och om det är så att de odlar grönsaker eller inte. Mer om odling hittar du på: http:/...
Nordiska Trädgårdar 2018 - FOBO
På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2018 möter vi FOBO - Förbundet organisk-biologisk odling och pratar om ekologisk odling. Mer om odling hittar du på: http://www.s...
Nordiska Trädgårdar 2018 - Hemmaodlat
Smakbalans träffar Hemmaodlat på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar och pratar hydroponisk odling. Varför det är så himla intressant och vilka det passar bäst... det får vi...
Nordiska Trädgårdar 2018 Biodlarna
Rapport från Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2018. Här hälsar jag på hos Biodlarna som berättar hur vi kan göra livet lättare för alla bin och vilka frukter och grönsaker...
Därför ska du använda färska lagerblad
Är du redo att återupptäcka lagerbladet? Glöm de torkade och rätt så trista lagerbladen och satsa på färska blad istället. Då händer det grejer. Mer om mat och en hel...
Färgkoda plantorna under förodlingen
Har du många plantor och många olika sorter så kan det här tipset kanske underlätta. Med hjälp av färgkodning håller du lätt ordning på de olika sorterna. Mer om odlin...
Peter möter... Ulrika Flodin Furås
Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet är inte bara journalist och författare som skriver om odling utan även en rutinerad stadsodlare. Just stadsodling och ...
Hydroponisk odling en kort förklaring
Hydroponisk odling är ett metod för att odla utan att använda jord. Det är ett sätt att kunna odla stora mängder grönsaker mitt i städer. Eller för det lilla hushållet...
Förodla på bricka
När förodlingssäsongen drar igång är ett smart knep att börja med en bricka. Peter förklarar snabbt och enkelt hur du kommer igång med förodling på bricka. Prenumerer...
Kom igång med förodlingen tidigt på året
Det är aldrig för tidigt att börja med planeringen av odlingssäsongen. Januari och februari är bra månader att starta förarbetet. Peter ger här några korta råd hur du ...
Så får du en bättre kompost
En vanlig trädgårdskompost är det ganska lätt att misslyckas med. Den blir lätt för torr eller för blöt. Peter berättar här om hur du får till en bra kretsloppskompos...
Tänk på det här när du ska stänga odlingen för vintern
Ta hand om din odling på bästa sätt när det är dags att stänga för vintern. Peter ger dig de bästa tipsen för att skydda jorden och få en så bra start som möjligt inför...
Fördelarna med höstodling
Peter förklarar varför du inte ska missa odlingssäsongens sista del. Det finns nämligen mycket kvar att göra, och skörda, i trädgårdslandet under hela hösten. Fram till början...
Glöm morötterna - satsa på chili
Om du vill satsa på egenodlade grönsaker och vill börja med något enkelt så ska du inte välja morötter. Betydligt enklare är det då att välja chili. Eller tomat....
Peter möter…
Peter möter Björn Rosbro, vinexpert
Peter möter Björn Rosbro, vinexpert. Peter och Björn pratar bland annat om varför det finns så mycket tråkig champagne. Om du kan vara säker på att få ett bra och spän...
Peter möter... Rune Kalf Hansen
Peter möter Rune Kalf-Hansen. Kock med stor kärlek till ekologiska råvaror. Rune driver restaurangerna Kalf & Hansen där han förser Stockholmarna med ekologisk snabbmat som...
Peter möter... Ulrika Flodin Furås
Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet är inte bara journalist och författare som skriver om odling utan även en rutinerad stadsodlare. Just stadsodling och ...
Peter möter Andreas Kjörling
I det här avsnittet möter jag Andreas Kjörling, vinexpert. Vi pratar bland annat om ekologiska och biodynamiska viner. Mer om vin hittar du på: http://www.smakbalans.se Pr...
Peter möter Karsten Thurfjell
I det här avsnittet av Peter möter... så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet....
Peter möter Mattias Kristiansson
Nu möter Peter Mattias Kristiansson, chefredaktör för Sveriges största vegetariska/veganska tidning - VEGO. Det blir livligt prat om vegetarisk mat på krogen och spännande...
Peter möter Philippe Saillard
Nu möter Peter vinexperten och vinimportören Philippe Saillard. Det blir prat om terroir och de små vinproducenterna i jämförelse med de stora. Mer om vin hittar du på: ht...
Peter möter Andreas Knutas
Bäst koll på kaffe har en barista och i det här avsnittet träffar jag en av Stockholms bästa baristor, Andreas Knutas. Vi pratar om varför det kan vara en sådan enorm ski...
Peter möter... Henrik Norén
I det här avsnittet av Peter möter... pratar jag med Henrik Norén. Kock med stor kärlek till ekologiska och närodlade råvaror. Vi pratar om hans arbete med restaurang Gro ...
Peter möter Ingela Bendt
Nu blir det prat om kolonilotter. Jag har fått en pratstund med Ingela Bendt som sedan länge är kolonist. Så vilka är det egentligen som har kolonilott nuförtiden och vad ...
Peter möter... Jessica Lyon
Här möter jag Jessica Lyon från OdlingsTV. Det blir prat om allt från hydroponisk odling med akvarievatten till hur det kommer sig att det blir fler och fler plantor för va...
Peter möter... Gabriella Hegelund
Gabriella är vinimportör och vinexpert. Så här blir det prat om vin och vad som är ett bra vin. Hur du hittar bra viner och varför det är så viktigt med vinmakare som br...