Polkabets & morots-vin 28 december 2020

Färdiga viner behöver inte få smaken av råvarorna dom är gjorda på. Mitt vinbärsvin smakar inte vinbär, mitt polkabetsvin smakar inte polkabetor.

Om man vill göra ett vin på bär som smakar som bären, är tricket att låta bären jäsa på eget socker (till ca 5%) och sedan sprita upp det till den alkoholstyrkan man vill ha.

Polkabets&morots-vin

8 morötter

5 polkabetor

3 skivade citroner

8 liter vatten

Riv rotsakerna och blanda med citronerna 8 l kallt vatten. På med lock och låt magin börja. Inom 1 vecka har vildjästen på rotsakerna sparkat igång jäsningen som kommer att göra 8 liter vatten till 8 liter vin. Jag kommer att sila av vinet 1-3 gånger och blanda i 1,5 kg socker. När det slutat bubbla i jäsröret väntar jag en vecka sen buteljerar jag. Beräknad produktionstid: 1 månad.

18 nov 2020: Silade bort frukt mm och blandade i 2 liter socker. Nu får det jäsa klart till det slutar bubbla. Ca en månad. 16 dec. jäser fortfarande. Silade av och smakade. Fin frukt men lite platt. Halv citron och 1 dl socker tillsattes. 25 dec 2020 Silade bort citronerna och gjorde ren jäskärlet. Nu får det står en vecka sen tappar jag det på flaska.