Prisets betydelse för vinets smak och kvalitet

Hur skiljer sig ett vin för 69 kr mot ett vin för 129 kr? Det är inte säkert att det dyrare är godare. Vad vi uppfattar som gott eller inte är helt upp till var och en av oss. Dricker du billiga viner och tycker de är goda så har du alldeles rätt i det. Men utöver det, så finns en hel del som skiljer vinerna åt.

Billigare viner är gjorda speciellt för att smaka gott, på ett omedelbart och lätt insmickrande sätt. Givetvis för att locka många köpare. Socker är ett flitigt använt medel i denna strävan. Och det är inga små mängder det handlar om. Alla viner innehåller naturligt en viss mängd socker eftersom jästen under jäsningen aldrig kan omsätta allt socker till alkohol. Men de populäraste vinerna är formliga sockerbomber.

Billiga viner ska ge våra hjärnors belöningssystem en snabbare kick. Det gäller dessvärre alla dessa publikfriande röda boxar. Det handlar om socker. Massor av socker.

De tio mest säljande röda boxarna har en genomsnittlig sockerhalt på 8 gram per liter. Alltså mer än fyra gånger mer än ett normalt rödvin. Sötningsmedlet som används är en cocktail av koncentrerad söt druvmust och svavel – för att det inte ska jäsa om i flaskan.

Ju mer socker vi konsumerar desto högre sockertröskel får vi – vi vill bara ha mer och mer i en galen uppåtspiral. Så om vi mest dricker ”söta” viner kommer kanske inte dyrare och ”torrare” viner smaka bra.

Men det är fler skillnader mellan dyrt och billigt vin. Vad som är dyrt för mig kan vara billigt för dig. Med dyrare viner menar jag viner som kostar mer än 119 kr flaskan. Billigt vin görs på druvor som odlats högintensivt med på ett mer resurskrävande sätt. Utöver detta kan tillkomma dåliga och kanske oetiska arbetsförhållanden.

Dyrare vin kan i högre grad odlas vid lägre uttag, vilket kan minska behovet av gödning, bekämpningsmedel etc. Du kan se det på detta sätt: Om du inte betalar för vinet – betalar du heller inte för att det ska gå rätt till. Betalar du lite mer så ger du åtminstone chansen att göra något bra i hela linjen. Så klart att det finns undantag och att det inte går att generalisera fullt ut. Det finns bra viner i alla bemärkelser (låg sockerhalt, etiska, ekologiska etc) för under 100-lappen men de är få. 

Dela vidare: