Så görs bubbel!

Så görs bubbel

Tankjäsning

Vinet jäser en första och enda gång. Därefter sprutas kolsyra in i vinet. Världens allra enklaste och billigaste bubbel görs på detta sätt.

Tankjäsning (Charmatmetoden)

Efter 1:a jäsning görs en varsam cuvée för att sedan genomföra en andra jäsning i en sluten trycktank. Den andra jäsningen bildar vinets kolsyra och ytterligare drygt en procent i alkohol. Denna tillverkningsmetod kallas Charmatmetoden och används bland annat för de så populära italienska proseccovinerna.

Champagnemetoden (klassiska metoden)

Första jäsning: Druvmusten jäser som ett vanligt vin. Andra jäsning: Torrt, vitt vin blandas med socker, jäst och en klarningsprodukt i flaskor. Flaskorna tillsluts med kapsyl och förvaras mörkt och svalt medan sockret omvandlas till koldioxid och alkohol. Processen tar cirka 4–8 veckor. Men flaskorna lagras på jästfällningen ofta betydligt längre än så.

Bubbel utöver champagne som är tillverkat enligt den traditionella metoden: Cava (Spanien),  Crémant (Frankrike),  Franciacorta (Lombardiet, Italien),  Cap classique (Sydafrika) samt Mousserande från England.

Dela vidare: