Smaken och trevlighetsfaktorn

Smak är en kombination av lukt och smak – av näsan och munnen. Ofta tror vi att det är en smak men det kan lika gärna vara en doft. Som olivolja till exempel. Smaken är helt neutral, men doften är en symfoni av gräs, frukt och peppar. Håll för näsan nästa gång du smakar olivolja så får du se. Släpp näsan efter ett tag och du kommer att bli förvånad.
”Tänk er att ni sitter i solnedgången på en grekisk ö och dricker Ouzo…”

Men det är faktiskt mer komplicerat än så. För hur vi upplever smaker påverkas av en mängd faktorer, som till exempel våra förväntningar, våra referenser och atmosfären. Jag brukar kalla det ”trevlighetsfaktorn.” Tänk er att ni sitter i solnedgången på en grekisk ö och dricker Ouzo och det har aldrig smakat så bra! Ni köper samma flaska på planet hem och dricker den en gråtrist kväll i Bagarmossen. Inte samma fina Ouzo va?

Faktum är att man kan göra det mesta fel, servera vinet vid fel temperatur, till fel mat och i fel glas, men är det trevligt som sjutton. Ja då kan det smaka rätt bra ändå. Just dessa tre faktorer: glasen, maten och trevlighetsaspekten är de som främst påverkar vår vinupplevelse.

Dela vidare