Stäng inte odlingen – Höstodla!

höstodla

Passa på att så snabbväxande sorter som sallader, spenat och rädisor för en sista skörd innan snön kommer. Rucola är till exempel mycket lättodlat och växer dessutom snabbt. Svalare dygnstemperatur bidrar till att växterna inte angrips av skadeinsekter lika lätt. Den ökade fuktigheten i jorden kan också bidra till krispigare bladgrönsaker och rädisor som blir mildare i smaken. Kål och bladgrönsaker som lätt går upp i blom på sommaren är också lättare att lyckas med på hösten.

Men snön behöver inte betyda slutet för odlingssäsongen. Blomkål, asiatiska kålväxter, broccoli, brysselkål, grönkål, mangold, spenat, persilja och palsternacka är frosttåliga sorter som du kan lämna kvar för sen skörd i oktober-december. Många asiatiska bladgrönsaker klarar av flera minusgrader.

Passa också på att så för kommande vår, så kallad vintersådd. Genom att så på hösten förbereder du en rekordtidig start i trädgården kommande vår. Vintersådderna bör göras i december-januari. Det flesta fröer kan du vinterså men mina bästa tips är: sallat, rucola, pak choi samt spenat. Lycka till!

Dela vidare: