Tillsatser i vin

I konventionell vintillverkning får 63 tillsatser och processhjälpmedel användas. Vid odlingen används normalt kemiska bekämpningsmedel (pesticider), och konstgödsel för att bland annat skydda från skadedjur, svampangrepp och ogräs. Gödsel och andra ämnen används för att få druvorna att växa som önskat. Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Vill man ha så rent vin som möjligt, så är det naturvin som gäller. Och allra renast blir det om man gör naturvinet själv på lokala, ekologiska ingredienser.