Underskattade mjuka och bäriga röda viner

Få viner är så underskattade som de lätta rödvinerna. Inte så många uppskattar dem – fler skyggar för dem och trånar hellre efter kraftigare och storfruktigare rödtjut. Synd på så rara ärtor eftersom de nättare vinerna passar så bra till vardagsmaten och inte minst den vegetariska.

Merparten av alla rödviner passar till entrecôte med bearnaisesås eller lammstek med potatisgratäng. Så länge man äter den typen av mat är det alltså inga problem att matcha mat och vin. Nej, problemen hopas när vi äter lättare rätter som pasta carbonara, sparris-risotto eller korvgryta. För till vardagsmaten passar sällan rödtjutet vi föredrar helst. Här tarvas lättare och friskare röda toner.

Grundregeln för all mat- och vinkombination är att ingen tar över den andra. Alltså, lätta viner ska serveras till lätt mat. Typiskt för dessa viner är att de är lätta, friska och mjuka. Med andra ord inte så smakrika och kraftfulla. Långt från Bordeaux och Amarone. Ofta präglas de av röda bär som hallon, jordgubbar och lingon. Läder, lakrits och mörk choklad saknas dock helt på smakpaletten. En typisk representant är Beaujolaisvinerna. Men det kan också stå Pinot noir, Bardolino, Frappato eller Lagrein på vinetiketten.

Servera vinerna vid 14-16°C och du är redo att ta dig an de mest skilda maträtter; vegetariskt, fisk, kallskuret, kräftor, indiskt, paj, ostbågar, sallader, picknick-mat och julmat. Snacka om mångsidighet!

Vinets bärighet är intimt kopplad till klimatet. Tänk lingon i norr och jordgubb i söder. I svalare odlingsområden (som norra Frankrike, Österrike och Tyskland) gynnas ofta ljusare och syrligare bärighet – lingon, röda vinbär. Medan varmare klimat (södra Frankrike, Spanien och Italien) ofta ger mörkare och sötare bärighet – jordgubb, hallon. Många av de bästa röda viner har varit mjuka & bäriga. Några av de allra bästa har jag funnit i Alsace och Beaujolais. Beaujolais Nouveau kan vara fantastiskt gott men kostar då förmodligen minst 140 kr. Cru Beaujolais är ännu vassare och påminner förbluffande mycket om fin Pinot Noir från Bourgogne. En måhända udda utmanare till dessa är italienska Lambrusco. Lätt och charmigt rött bubbel från Italien. Sällan har vi i Sverige begåvats med Lambrusco av kvalitet men den finns likväl och är väl värd att hålla utkik efter. Ett skäl så gott som något att ta en titt på Systembolagets beställningssortiment.

Dela vidare: