Vad kostar ett bra vin?

Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före kvalitet. Skörd med maskin – inget hantverk.

Ett vin som kostar 80 kronor ger cirka 20 kronor till vinproducenten. För ett så lågt pris måste vinet vara effektivt producerat för att hålla kvalitet. Pengarna räcker inte till något hantverksarbete. Det här vinet kan kosta cirka 300-400 kronor på krogen beroende på vilket påslag de gör. Påslagen på restaurangen kan vara allt från 200% till 500%.

Ett vin som kostar 100 kronor, ger cirka 30 kronor till vinproducenten. Ungefär här får producenten tillräckligt mycket för att kunna bry sig om kvaliteten också. Här börjar också hantverket komma med. Lägg på några tior och uppåt så får du mestadels hantverksviner som skördas manuellt.

Kostar vinet över 300 kronor blir det mer prestige inbyggt i priset. Taket är nått vad gäller kostnaderna för produktionen av innehållet. Men det finns som bekant annat som kostar, som renommé, läge, namn och anseende.

Dela vidare: