Tankar om bubbel

Bubbel är ett friskt bubblande vin, oftast vitt och torrt. Men det finns också rött bubbel från Australien eller Lambrusco från Italien. Och...

Felaktiga uppfattningar om rosé

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

naturvin

Prova naturvin

Det finns platser kvar till min vinprovning med naturviner den 16 april i Gamla Stan. Passa på att prova naturvin; rött, orange och vitt. Jag...

öppna bubbel

Öppna bubbel – försiktigt!

Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några...

Så görs bubbel

Så görs bubbel!

Tankjäsning Vinet jäser en första och enda gång. Därefter sprutas kolsyra in i vinet. Världens allra enklaste och billigaste bubbel görs på detta...

Vad kostar ett bra vin?

Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före...

Vad är Terroir?

Samma druva kan ha helt olika egenskaper i olika delar av världen. Ja den kan till och med skilja sig väsentligt åt med bara några meters...

rosé

Låt inte färgen lura dig

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

Naturliga viner

Naturliga viner

Åsikterna kring naturviner och biodynamiska viner går vitt isär och är ofta sanslöst polariserade. Dock tycker många som jag, att vinerna blir...

Tanniner – behövs de?

Tanniner = bitterhet. Tanniner är vinets själ och ryggrad. Utan tanniner – ingen karaktär. Det växtbaserade tanninet är en typ av polyfenol...

vin och ägg

Vin till påskens ägg

Ägg är knepigt med vin. Och anledningen stavas svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera men rött vin är nästan alltid hopplöst fel. Men ge...

kork

Kork är korkat – skruvat är bäst!

Vilken kork är bäst? Kork eller skruvkork? Rent krasst vetenskapligt så är det utan tvekan skruvkorken. Men varför dominerar den då inte? Varför...

Vädret – vinets bödel

Vin görs inte i laboratorium. Nej, vädrets makter spelar sitt spel när vinet ska bli till. Ibland med förödande resultat. Som i Bourgogne. 2013...

Svårmärkt veganvin

Veganer undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket men det finns ett område som ställer till problem, vin. I vinproduktion kan animaliska...

All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin...

Om druvor och vinproduktion

Olika sorters druvor har olika egenskaper och ger därför olika smaker på vinerna. Om klimatet är för kallt får druvorna svårt att mogna och får...

Så blir cava till

Ur Peter Streijfferts bok Cava – Spaniens Stjärna. Ett mousserande vin får sina bubblor av att ett vanligt vin fått en andra jäsning på...

Bjud in till vinduell

Ett alternativ är att dricka samma vin men ur två olika glas. Inte riktigt lika utslagsgivande men lärorikt likafullt. Vin smakar olika i olika...