Läs mer

NATURLIGA VINER

Naturviner & biodynamiska viner

Philippe Saillard

Läs mer

Vilken är egentligen bäst?

Kork eller skruvkork?

Läs mer

Prisets betydelse

Hur skiljer sig ett vin för 69 kr mot ett vin för 129 kr?

Läs mer

så mycket påverkas smaken av ditt glasval

Rätt glas till vinet

Cava

Så tillverkas den

Läs mer




Vinkrönikan




Säsong för rosé



Nu när våren står för dörren vankas en ny ton på vinet; det är hög tid för rosé! Rosé är en av de senaste årens största succéer. Så fort det vankas sköna plusgrader ökar försäljningen lavinartat – och den ökar år från år.

Baksidan är att det lätta, friska rosa-röda vinet är en utpräglad säsongsprodukt och inte riktigt tas på allvar. Men det kanske är dags att ändra på det! Och om du frågar mig så är bubbelrosé den den bästa rosén i konkurrens med den kraftfullare rosén Clairet från Bordeaux.

Tänk dig en strålande försommardag. En härlig friskhet och måhända lite flirtig sötma möts i en serenad av örter, smultron, jordgubbar och hallon. Och så syran som gör rosén komplett. Svårt att motstå, inte sant! Rosé är den gyllene medelvägen. Den mellan vitt och rött. Där det vita vinet känns för surt och det röda för tungt slinker rosén in som en perfekt medelväg. Ja, så tycker i alla fall fansen. De som har en mer njugg attityd menar att mellan vitt och rött finns något halvdant, som är varken eller. Må vara hur det vill med det. Få förnekar att rosé sitter som en smäck i sommarvärmen på balkongen.

Det finns två sorters rosé – stilla och bubblande. Rosé och bubbelrosé. De två är lika men ändå olika. Bubbelrosé är friskare och lättare än vanlig rosé och ofta matvänligare. De flesta vinexperter rankar också bubbelvarianten högre, om det nu har nån betydelse för dig. Men det är inga vattentäta skott emellan varianterna. Rosé i sin tur finns i två huvudstilar: en lättare och en kraftigare. Den lättare är torr och friskare. Den andra är kraftigare, smakrikare och bärigare. Ibland i mer sötfruktig stil som lämpar sig bäst som drink på balkongen. Den första stilen, den syradrivna har än så länge ledningen. Nu vill vi ha hög fruktsyra, elegant, torr och örtig smak. Och det är den blekrosa Provence-rosén som har just detta och därmed regerar. Nästan hela Provence, det största rosévinsområdet, har lagt om till roséproduktion. Frankrike är i topp med dubbelt så stor försäljning av roséviner som tvåan och trean USA och Chile.

Jag rekommenderar: Bubbel-rosé.

– Peter Streijffert



Dela vidare


naturvin

Prova naturvin

Det finns platser kvar till min vinprovning med naturviner den 16 april i Gamla Stan. Passa på att prova naturvin; rött, orange och vitt. Jag...

öppna bubbel

Öppna bubbel – försiktigt!

Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några...

Så görs bubbel

Så görs bubbel!

Tankjäsning Vinet jäser en första och enda gång. Därefter sprutas kolsyra in i vinet. Världens allra enklaste och billigaste bubbel görs på detta...

Vad kostar ett bra vin?

Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före...

Vad är Terroir?

Samma druva kan ha helt olika egenskaper i olika delar av världen. Ja den kan till och med skilja sig väsentligt åt med bara några meters...

rosé

Låt inte färgen lura dig

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

Naturliga viner

Naturliga viner

Åsikterna kring naturviner och biodynamiska viner går vitt isär och är ofta sanslöst polariserade. Dock tycker många som jag, att vinerna blir...

Tanniner – behövs de?

Tanniner = bitterhet. Tanniner är vinets själ och ryggrad. Utan tanniner – ingen karaktär. Det växtbaserade tanninet är en typ av polyfenol...

vin och ägg

Vin till påskens ägg

Ägg är knepigt med vin. Och anledningen stavas svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera men rött vin är nästan alltid hopplöst fel. Men ge...

kork

Kork är korkat – skruvat är bäst!

Vilken kork är bäst? Kork eller skruvkork? Rent krasst vetenskapligt så är det utan tvekan skruvkorken. Men varför dominerar den då inte? Varför...

Vädret – vinets bödel

Vin görs inte i laboratorium. Nej, vädrets makter spelar sitt spel när vinet ska bli till. Ibland med förödande resultat. Som i Bourgogne. 2013...

Svårmärkt veganvin

Veganer undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket men det finns ett område som ställer till problem, vin. I vinproduktion kan animaliska...

All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin...

Om druvor och vinproduktion

Olika sorters druvor har olika egenskaper och ger därför olika smaker på vinerna. Om klimatet är för kallt får druvorna svårt att mogna och får...

Så blir cava till

Ur Peter Streijfferts bok Cava – Spaniens Stjärna. Ett mousserande vin får sina bubblor av att ett vanligt vin fått en andra jäsning på...

Bjud in till vinduell

Ett alternativ är att dricka samma vin men ur två olika glas. Inte riktigt lika utslagsgivande men lärorikt likafullt. Vin smakar olika i olika...

I Peters nya bok Vego & Vin hittar du
massor av spännande vegetariska
recept och lär dig vilka viner som
fungerar till olika sorters vegetarisk mat.

Köp nu

  • Peter möter… Karsten Thurfjell

    I det här avsnittet av Peter möter… så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet.

  • Därför hyllar vinexperterna sherry

    Varför är det bara vinexperter som upptäckt sherry? Sherry är nämligen en utmärkt dryck som passar till otroligt många smaker.

    Det är nog så att sherry passar till allt. Japp. Här får du hur som helst en hel bunt med sherrytips.

  • Vinets temperatur – tänk så här

    Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur.

    Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter ger några snabba och enkla tips.

  • Torrt bubbel till grönsaksrätter – javisst!

    Att etiketterna på hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis går det också utmärkt att dricka torrt mousserande vin till grönsaksrätter!

    Peter förklarar hur du kan tänka när du vill ha mousserande vin till vegetarisk mat.