Läs mer

NATURLIGA VINER

Naturviner & biodynamiska viner

Philippe Saillard

Läs mer

Vilken är egentligen bäst?

Kork eller skruvkork?

Läs mer

Prisets betydelse

Hur skiljer sig ett vin för 69 kr mot ett vin för 129 kr?

Läs mer

så mycket påverkas smaken av ditt glasval

Rätt glas till vinet

Cava

Så tillverkas den

Läs mer




Vinkrönikan




Tankar om bubbel



Bubbel är ett friskt bubblande vin, oftast vitt och torrt. Men det finns också rött bubbel från Australien eller Lambrusco från Italien. Och underbart sött gjort på moscato från Italien. Men här kommer jag dock mest att fokusera på det torra, vita bubblet. Det känns lyxigt att dricka bubbel. Lyxigare än annat vin. Det är lite finare, lite roligare, lite bättre. Det ska du givetvis använda dig av som fest- eller middags-höjare. Alla som ser bubbel i en ishink och champagneglas blir glada.

Men hur smakar det då? Mest av allt är det friskt med hög, tydlig syra. Men det spänner från citron, via gröna äpplen till röda äpplen och slutligen mogna röda äpplen med mandel och russin. Från friska och syra-drivna till fylligare och kraftigare. Från grönäppliga till moget rödäppliga. Från lätta till kraftfulla, från fruktiga till minerliga och brödiga. Mousserande viner blir olika på grund av odlingsläge, druvval med mera. Generellt kan man säga att ju högre andel blå druvor desto kraftigare bubbel. En blanc de noirs (blå druvor) är kraftfullare än en blanc des blanc (gröna druvor). Den absoluta majoriteten är ungt och fruktigt och bör drickas omedelbart. En liten andel av den den stora bubblande floden är lagrat längre än tre år på jästfällningen. Och ännu färre är årgångsbubbel med kanske tio år eller mer i källaren. Det finns ett bubbel för alla tillfällen och tillfället gör bubblet. Ett billigt, enkelt bubbel har sin plats precis som ett mer komplext och dyrt mousserande vin.

Det bästa bubblet görs med den traditionella metoden, eller champagnemetoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i flaskan. Långsamt uppstår då bubblor och smak i flaskan. Hela processen kräver massor av kunskap och är den dyraste av metoderna att göra bubblor i vin. Man tillsätter socker och jäst i basvinet, tappar det på flaskor och förseglar dessa med en tillfällig kapsyl. Jäsningen sätter igång och eftersom koldioxiden som bildas inte har någonstans att ta vägen så blir den kvar i flaskan som bubblor. Efter två till tre veckor har det jäst klart och sedan får vinet vila. Hur länge – det kan röra sig om allt från några månader till flera år – beror dels på lagstiftningen i det aktuella området, men handlar också om vinmakarens ambitioner.

Under jäsningen dör jästcellerna och skapar en fällning längs sidan på den liggande flaskan. När vinet sedan lagras bryts de döda jästcellerna ner. Under denna släpper jästen sakta ifrån sig smak och doft till vinet och det är detta som ger de toner av bröd, kex eller jäst som vi upplever i vissa mousserande viner. Ju längre tid på jästfällningen desto mera framträdande blir dessa kvaliteter. För att få bort de döda jästcellerna vrids varje flaska ett kvarts varv och knycks till i träställningen (pupitre) tills flaskorna står upprätt och fällningen har lossnat från sidorna på flaskan och nått flaskhalsens topp. Detta sker idag maskinellt med hjälp av en katalansk uppfinning kallad ”gyropallet” som tar 504 flaskor samtidigt och blir klar på en vecka. Görs processen för han tar det åtta veckor. Det är nu man tar bort slaggen, jästresterna från flaskan. På den absoluta majoriteten vingårdar görs även denna process för maskin. Först fryses flaskhalsen ner och med hjälp av övertrycket i flaskan, som kan vara upp till 8 atmosfärer, skjuts isklumpen (med jästfällningen) ut när flaskan öppnas. För att flaskan ska vara helt fylld fylls den på med annan vätska, ofta en blandning av vin och socker. Den här processen, som kallas dosage, avgör hur sött slutresultatet ska bli.

Och ni vet väl att ett bra bubbel passar till allt!

– Peter Streijffert



Dela vidare


Felaktiga uppfattningar om rosé

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

naturvin

Prova naturvin

Det finns platser kvar till min vinprovning med naturviner den 16 april i Gamla Stan. Passa på att prova naturvin; rött, orange och vitt. Jag...

öppna bubbel

Öppna bubbel – försiktigt!

Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några...

Så görs bubbel

Så görs bubbel!

Tankjäsning Vinet jäser en första och enda gång. Därefter sprutas kolsyra in i vinet. Världens allra enklaste och billigaste bubbel görs på detta...

Vad kostar ett bra vin?

Ett vin som kostar 50 kronor, ger cirka 5 kronor till vinproducenten, resten är omkostnader. Här är det en industriprodukt där kvantitet går före...

Vad är Terroir?

Samma druva kan ha helt olika egenskaper i olika delar av världen. Ja den kan till och med skilja sig väsentligt åt med bara några meters...

rosé

Låt inte färgen lura dig

Rosé är likt ett synnerligen lätt rödvin med hög syra och tydlig bärsmak. Men det påminner också om ett vitt vin. Med förbundna ögon kan det...

Naturliga viner

Naturliga viner

Åsikterna kring naturviner och biodynamiska viner går vitt isär och är ofta sanslöst polariserade. Dock tycker många som jag, att vinerna blir...

Tanniner – behövs de?

Tanniner = bitterhet. Tanniner är vinets själ och ryggrad. Utan tanniner – ingen karaktär. Det växtbaserade tanninet är en typ av polyfenol...

vin och ägg

Vin till påskens ägg

Ägg är knepigt med vin. Och anledningen stavas svavel. Vitt vin med lite sötma kan fungera men rött vin är nästan alltid hopplöst fel. Men ge...

kork

Kork är korkat – skruvat är bäst!

Vilken kork är bäst? Kork eller skruvkork? Rent krasst vetenskapligt så är det utan tvekan skruvkorken. Men varför dominerar den då inte? Varför...

Vädret – vinets bödel

Vin görs inte i laboratorium. Nej, vädrets makter spelar sitt spel när vinet ska bli till. Ibland med förödande resultat. Som i Bourgogne. 2013...

Svårmärkt veganvin

Veganer undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket men det finns ett område som ställer till problem, vin. I vinproduktion kan animaliska...

All världens bubbel

De flesta av världens vinproducerande länder producerar bubbel i större eller mindre omfattning. Ryssarna är sedan länge stora konsumenter av sin...

Om druvor och vinproduktion

Olika sorters druvor har olika egenskaper och ger därför olika smaker på vinerna. Om klimatet är för kallt får druvorna svårt att mogna och får...

Så blir cava till

Ur Peter Streijfferts bok Cava – Spaniens Stjärna. Ett mousserande vin får sina bubblor av att ett vanligt vin fått en andra jäsning på...

Bjud in till vinduell

Ett alternativ är att dricka samma vin men ur två olika glas. Inte riktigt lika utslagsgivande men lärorikt likafullt. Vin smakar olika i olika...

I Peters nya bok Vego & Vin hittar du
massor av spännande vegetariska
recept och lär dig vilka viner som
fungerar till olika sorters vegetarisk mat.

Köp nu

  • Peter möter… Karsten Thurfjell

    I det här avsnittet av Peter möter… så samtalar jag med en av Sveriges främsta vinexperter, Karsten Thurfjell. Det blir bland annat trendspaning och samtal om vinkvalitet.

  • Därför hyllar vinexperterna sherry

    Varför är det bara vinexperter som upptäckt sherry? Sherry är nämligen en utmärkt dryck som passar till otroligt många smaker.

    Det är nog så att sherry passar till allt. Japp. Här får du hur som helst en hel bunt med sherrytips.

  • Vinets temperatur – tänk så här

    Det finns flera faktorer som påverkar hur vi upplever ett vin. Till exempel vinets temperatur.

    Hur ska du då tänka för att hitta den rätta temperaturen för ditt vin? Peter ger några snabba och enkla tips.

  • Torrt bubbel till grönsaksrätter – javisst!

    Att etiketterna på hyllorna hos Systembolaget bara anger att kött. fisk och skaldjur är vad torrt bubbel passar till kan du ta med en nypa salt. Givetvis går det också utmärkt att dricka torrt mousserande vin till grönsaksrätter!

    Peter förklarar hur du kan tänka när du vill ha mousserande vin till vegetarisk mat.